ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΤΙΡΗΣ
Γεννήθηκε στο Παραλίμνι Αμμοχώστου στις 28 Δεκεμβρίου 1960. Εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1978 και αποφοίτησε το έτος 1982 με το βαθμό του Σημαιοφόρου (Μ). Υπηρέτησε στο Ελληνικό και Κυπριακό Ναυτικό για 36 και πλέον έτη και αφυπηρέτησε με τον βαθμό του Υποναυάρχου το 2018.
Ως αξιωματικός είναι επίσης απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Εθνικής Άμυνας και Ναυτικής Σχολής Πολέμου, της Σχολής Αξιωματικών Υποβρυχίων, της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού.
Απο το 1990 μέχρι το 2003 διετέλεσε Διοικητής στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) ενώ την διετία 2000-2002 ήταν παράλληλα γενικός συντονιστής για την κατασκευή και λειτουργια της Ναυτικής Βάσης «Αντγος Ευάγγελος Φλωράκης».
Από το 2003 μέχρι το 2010 διετέλεσε Διευθυντής Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ενώ από το 2004 μέχρι το 2010 σχεδίαζε και ήταν ο γενικός συντονιστής εκτέλεσης της διεθνούς άσκησης πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το 2010 τοποθετήθηκε Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγήθηκε μιας τεράστιας προσπάθειας για υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος το οποίο περατώθηκε με απόλυτη επιτυχία με το ελάχιστο κόστος για τη Δημοκρατία αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούσαν στην κατασκευή και λειτουργία του ΚΣΕΔ, του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων «ΖΗΝΩΝ» και του Επίγειου δορυφορικού Σταθμού MEOLUT-MCC, ο οποίος ένας από τους 6 σταθμούς που υπάρχουν παγκοσμίως.
Από το 2014 μέχρι το Ιούλιο του 2018, παράλληλα με τα καθήκοντα του Διοικητού ΚΣΕΔ, διετέλεσε Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου Υπουργού Άμυνας (ΕΠΥΠΑΜ) και της Εθνικής Αρχής ασφαλείας (ΕΑΑ).
Από το 2011 μέχρι και το 2018 είχε την ευθύνη σχεδίασης και Συντονισμού των Υπηρεσιών της Δημοκρατίας στα θέματα πρόληψης, και ασφάλειας της ΑΟΖ έναντι των τουρκικών προκλήσεων ώστε να επιτευχθεί ομαλά η εκτέλεση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα κατά τα παραπάνω έτη συντόνιζε την διεθνή άσκηση ΝΕΜΕΣΙΣ που αφορούσε στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων απειλών στις πλατφόρμες εξόρυξης με συμμετοχή πολλών αεροναυτικών δυνάμεων από ξένα κράτη.
Το 2013 ανέλαβε την πρωτοβουλία σύνταξης του Βασικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ονομασία «ΖΗΝΩΝ» όπως και πολλών άλλων Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΣΑΛΑΜΙΣ, ΕΣΤΙΑ, ΙΚΑΡΟΣ, ΝΕΑΡΧΟΣ κ.λ.π) τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και εφαρμόζονται από τα Υπουργεία και τις εμπλεκόμενες Κυβερνητικές Υπηρεσίες.
Έχει συμμετάσχει ως διαλέκτης σε συνέδρια και σεμινάρια στην Κύπρο και το εξωτερικό για θέματα Έρευνας και Διάσωσης, Διαχείρισης Κρίσεων και ασφάλειας δραστηριοτήτων σε πλατφόρμες γεωτρήσεων και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά την αφυπηρέτηση του το 2019 συμμετείχε ιδιωτικά σε ομάδα σχεδίασης Ναυτικής Βάσης και σύνταξης εγχειριδίου Ασφαλείας αεροδρομίων στις Αραβικές χώρες, ενώ στη συνέχεια αποδέχθηκε σχετική πρόταση και ανέλαβε ως Διευθυντής οργάνωσης και λειτουργίας της νέας Μαρίνας Αγίας Νάπας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πρωτοποριακά έργα στην Κύπρο.
Από το έτος 2019 αρθρογραφεί σε εφημερίδες έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για διάφορα θέματα Εθνικού Ενδιαφέροντος με εκτίμηση γεγονότων και εισηγήσεις, ενώ το 2023 ανέλαβε αμισθί ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών για την σύνταξη και συντονισμό εφαρμογής του ειδικού Σχεδίου «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» που αφορά στον Θαλάσσιο Ανθρωπιστικό Διάδρομο προς την Γάζα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για την καθιέρωση της Κύπρου ως κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι παντρεμένος από το 1993 με την Ευαγγελία Λουκά, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά, τον Ζαννέτο με σπουδές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και την Μαρίνα Ιατρό απόφοιτο της Ιατρικής Σχολή Αθηνών.